Як визначити якість дистильованої води у домашніх умовах?

Дистильована вода – це практично абсолютна чиста рідина, без органічних домішок і мінеральних солей. ЇЇ отримують шляхом випаровування звичайної неочищеної води під низьким тиском, а потім конденсують. Така вода відрізняється за своїми фізичними властивостями, що знаходить своє застосування у медицині, автомобільній промисловості та інших галузях.
Дистильована вода характеризується 14 фізико-хімічними показниками якості, які дозволяє визначити лише лабораторний фізико-хімічний аналіз. Детальніше ознайомитися з показниками та їх нормами можна у статті, опублікованій на Провідному українському лабораторному порталі Labprice.ua: «При виробництві дистильованої води перевіряють чистоту».
Проте, перевірити основні з цих показників можна і в домашніх умовах. Маркет вимірювальних приладів Сімвольт пропонує використовувати для контролю якості дистильованої води вимірювальні пристрої торгової марки Ezodo.
Солемір Ezodo 5032 визначає кількість розчинених у воді домішок в діапазоні від 0 до 999 мг/л, тобто концентрацію залишок у воді після випаровування. Норма для якісної дистильованої води згідно ГОСТ 6702-72 «Вода дистилированная. Технические условия. » складає 5 мг/л.
Масова концентрація хлоридів, тобто прямого показника рівня якості дистильованої води, вимірюють за допомогою хлорметру Ezodo 6741. Цей прилад працює в діапазоні від 0 до 2,5 мг/л з роздільною здатністю 0,01. Необхідний показник кількості хлоридів згідно ГОСТ 0,02 мг/л.
За допомогою рН-метра Ezodo 5011 можна визначити кислотно-лужний баланс дистильованої води в діапазоні від 0 до 14 рН. Згідно норми показник рН якісної дистильованої води може варіюватися від 5,4 до 6, 6.
Питому електричну провідність дистильованої води можна визначити за допомогою кондуктометра Ezodo 5022. Він працює в діапазоні від 0 до 999, що є цілком достатньо, адже нормативним вважається значення 500.
В залежності від сфери застосування нормативні значення показників можуть дещо відрізнятися, але в будь-якому разі описані прилади підійдуть для визначення якості дистильованої води.